In 4 stappen je doelen behalen met data

Iedere organisatie streeft naar succes en groei. Maar om groei te realiseren moet je weten wat je wilt bereiken en waarom je dit wilt bereiken. Dit doe je door heldere doelen op te stellen. Klinkt eenvoudig. Toch zie ik dat organisaties vaak tegen de uitvoering van deze doelen aanlopen doordat zij zich niet bewust zijn van de valkuilen of inefficiënt te werk gaan. Vooral de dagelijkse taken die een organisatie draaiende houden zorgen er voor dat grotere doelen die normaal gesproken leiden tot succes, niet behaald worden. Door het gebruik van data kan voorkomen dat je de focus verliest én je doel behaalt. Maar hoe stel je een helder en haalbaar doel? En, hoe leidt datagedreven werken tot het succesvol behalen van dat doel? Lees hier meer over de tools, tips en tricks die bijdragen aan succes binnen jouw organisatie.

Begin bij het begin: Een Wildly Important Goal

Het realiseren van groei begint bij het stellen van een doel. Zonder doel geen groei. Door na te denken over wat je wilt bereiken binnen de organisatie kijk je naar de interne en externe processen en geef je richting aan waar je bedrijf over één, vijf of tien jaar naartoe wilt. Het geeft je de mogelijkheid een strategie uit te werken en de juiste tools in te schakelen die nodig zijn om jouw ultieme doel te behalen.

In ‘The 4 Disciplines of Execution’ leggen auteurs Chris McChesney, Sean Covey en Jim Huling aan de hand van vier disciplines de uitvoering en werkwijze uit die nodig is voor het behalen van dat ultieme doel. De eerste en misschien wel meest belangrijke discipline in het boek is het bepalen van je Wildly Important Goal (WIG). Dit is het ultiem einddoel dat móet behaald worden door de organisatie. Belangrijk is dat je WIG realistisch en haalbaar moet zijn (SMART). Als je met een valse start begint heb je eigenlijk al verloren. Na het vaststellen van een WIG kijk je wat er nodig is om deze te behalen. Welke kleine stappen kun je samen met je team nemen om bij de finish, jullie WIG, te komen? Dit kun je meetbaar maken door het gebruik van data. Later hierover meer.

Hoe je je doelen kunt behalen met data

Al eerder schreef ik over wat datagedreven werken is en waarom datagedreven werken steeds belangrijker wordt voor organisaties die een sterkere positie op de markt willen innemen. In het kort; organisaties die datagedreven werken nemen managementbeslissingen op basis van feiten. Daarmee is datagedreven werken een sterke methode om je organisatie efficiënt en proactief in te richten. Zeker wanneer je een sterke start in 2022 wilt maken is datagedreven werken ‘the way to go’.

Dat moeten McChesney, Covey en Huling ook hebben gedacht. De vier disciplines in the 4 disciplines of execution zijn namelijk alle vier meetbaar. Dit helpt je bij het creëren van een strategie die succesvol kan worden ingezet op alle niveaus binnen de organisatie. De vier disciplines zijn als volgt:

  1. Focus op een Wildly Import Goal (WIG)
  2. Richt je op voorspellende waardes
  3. Houd een motiverend scorebord bij
  4. Creëer een ritme van verantwoordelijkheid

Waar ik in het begin van het artikel al meer heb verteld over de eerste discipline die vraagt om je op één doel te focussen, de WIG van jouw organisatie, wil ik nu meer de focus leggen op de andere disciplines. Specifiek de meetbaarheid van deze disciplines en hoe je deze kunt toepassen door datagedreven te werken.

Discipline twee: richt je op voorspellende waardes

Het tweede principe uit het boek gaat over voorspellende waardes en het effect hiervan. Je hebt je einddoel (WIG) gesteld, maar hoe weet je op dagbasis dat je goed bezig bent? Hiervoor maken we gebruik van data.

Een voorspellende waarde laat zich op dagbasis meten en laat zien of het waarschijnlijk is dat je je WIG haalt. Vervolgens bepaal je met je team welk acties het meeste effect hebben op de voorspellende waarde. Maak een actielijst en sorteer deze op impactniveau. Vervolgens begin je met het uitvoeren van de acties en meet je de acties. Je meet de voorspellende waardes en je  weet dan snel of je op de goede weg bent.

Bijvoorbeeld: je wilt aan het einde van het jaar 100 keer hardgelopen hebben (WIG). Dat kun je natuurlijk niet in één dag doen. Dat betekent dat je gemiddeld elke dag 0,27 keer moet hardlopen, ongeveer 2 keer per week. Je voorspellende waarde is aantal keer hardlopen per dag.

Discipline drie: houd een scorebord bij met voorspellende data

Niks is zo frustrerend als het verliezen van je motivatie. Om er voor te zorgen dat iedereen betrokken blijft, moet je het gevoel creëren dat je aan het winnen bent. Houd daarom een scorebord bij, deze kun je door het team zelf laten maken. Het gevoel van winnen heeft namelijk een krachtig effect op het moraal en de betrokkenheid van je team. Het is daarbij belangrijk dat het scorebord eenvoudig en zichtbaar is. Op het bord houd je data bij zoals de uitgevoerde acties (uitgelegd bij discipline twee) en de resultaten van jullie acties, zo zie je in één oogopslag dat je elke keer een stapje vooruit zet en dichter bij je doel komt. Extra motivatie! Een ander belangrijk voordeel van een scorebord bijhouden is dat je niet afgeleid zal raken door de standaard werkzaamheden en dus gefocust blijft op dat wat écht belangrijk is: jullie WIG. Ze zeggen niet voor niets ‘A winner never quits’, zeker wanneer je samen met het team de finish probeert te halen.

Bijvoorbeeld: we gaan door op het hardlopen. Je houdt per dag bij of je hebt hardgelopen of niet. In het begin van het jaar wil het niet echt vlotten, je moet wennen aan het hardlopen en je schoenen zitten niet lekker. Na 10 weken besluit je dat het niet meer gaat en koop je nieuwe schoenen en kleding. Stapje voor stapje krijg je er meer lol in ga je richting je einddoel. Natuurlijk zit het af en toe een paar weken tegen. Doordat je op dagelijks niveau je doelen bijhoudt, weet je dat je je doel nog kunt halen. Op het laatst vind je het zelfs zo leuk, dat je je doel al voorbij bent!

Aantal keren hardgelopen gedurende het jaar.
Aantal keer hardgelopen gedurende het jaar

Discipline vier: creëer ritme en verantwoordelijkheid

Waar de eerste drie disciplines de basis leggen voor succes door datagedreven te werken focust de vierde discipline zich op de verantwoordelijkheid die je neemt om je doel, je WIG, te behalen. Samen houd je elkaar verantwoordelijk voor de gemaakte afspraken en voor het realiseren van het gezamenlijk doel. Volgens de auteurs van the 4 disciplines of execution kun je dat het beste doen door elkaar een keer per week te spreken. Tijdens deze meetings kun je reflecteren op jullie (voorspellende) waardes met als uitgangspunt het WIG. Zo ben je ervan verzekerd dat je plan up-to-date is, kun je bijsturen waar nodig en zorg je er voor dat de aandacht er bij wordt gehouden.

Doelen bereiken met data

Belangrijke doelen behalen met data is een stuk eenvoudiger dan zonder. Je kunt geautomatiseerd bijhouden wat de voortgang is. Daarnaast kunt je ook efficiënter werken en de verschillende lagen binnen de organisatie aan te sturen op basis van feiten. De vier disciplines van McChesney, Covey en Huling kunnen je helpen bij het creëren van focus en geven je meetbare tools zodat je het WIG van jouw organisatie niet uit het oog verliest. Tot slot is het belangrijk dat je jezelf verantwoordelijk houdt voor de kwaliteit en validiteit van de stappen en data (de input) die jullie maken, dan volgt het succes (de output) vanzelf. Mocht je hulp nodig hebben bij het opstellen van een WIG, datagedreven plan of de uitvoering hiervan, neem dan vooral contact op. Samen realiseren we een datagedreven werkwijze die kan worden doorgevoerd in de gehele organisatie, succes gegarandeerd.

Blijf op de hoogte!

Vul hieronder je e-mailadres in! Je blijft dan op de hoogte van mijn laatste blogs.