De 5 belangrijkste redenen om datagedreven te werken in 2021

Het begin van je werkdag. Je zet een lekkere kop koffie en gaat ontspannen achter het bureau zitten. De laptop start op en je opent de bijgewerkte dashboards en kijkt naar de laatste cijfers. Je ziet dat het goed gaat: je klanten hebben betaald, de producten zijn op tijd verzonden en er zijn geen bijzonderheden bij het personeel. Er is misschien één ding. Mogelijk heeft één van de leveranciers binnenkort te weinig voorraad. Het systeem voorspelt dat op basis signalen in de markt en de verwachte verkoop. Gelukkig is de afdeling Inkoop hier al mee aan de slag gegaan.

Datagedreven werken is een geweldige methode om je organisatie efficiënt en proactief in te richten. Anno 2021 kun je met data een stuk uitvoeriger te werk gaan dan sturen op een onderbuikgevoel. Je kunt zelf aan de slag voordat het écht fout gaat.

Als we de grootste beursgenoteerde organisaties ter wereld onder de loep nemen dan zien we iets opvallends. Bedrijven als Google, Facebook en Amazon kunnen niet bestaan zonder data. Zij gebruiken data om steeds preciezer in te zoomen op processen en gedrag. Zij zijn zelfs al zo ver dat automatisch getrainde algoritmes bepalen wat jij te zien krijgt.

Wat is datagedreven werken?

In een datagedreven organisatie werk je op basis van onbewerkte feiten en authentieke data. Elke dag wordt gekeken naar de laatste cijfers gekeken en wordt gefocust op de meest belangrijke en urgente zaken. Zo kan er direct bijgestuurd worden wanneer dat nodig is.

Een mooi begin voor datagedreven werken is het verbeteren van een proces op basis van de visueel gemaakte procesdata en bottlenecks. Of het bepalen van de personele capaciteit op basis van het gemiddelde aantal bezoekers per dagdeel.

Op gegeven moment kan de organisatie meer data verzamelen en analyseren. Dat is het moment om nauwkeurige voorspellingen te gaan maken met bijvoorbeeld machine learning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voorspellen van de voorraad bij leveranciers. Als je een grote toestroom van klanten verwacht kun je precies berekenen wanneer jij jouw bestelling moet plaatsen. Zo heb je niet te veel en niet te weinig voorraad.

De belangrijkste redenen voor datagedreven werken

Datagedreven werken levert je een goede koers op. Met data weet je zeker dat de beslissingen die je maakt niet afhangen van emoties. Hierdoor is de kans op een goede uitkomst groter. Hieronder de 5 belangrijkste reden voor datagedreven werken.

#1 Er is steeds meer mogelijk

De wereld digitaliseert sneller dan ooit tevoren. Pakketten worden binnen 24 uur bezorgd, je hebt binnen enkele seconden contact met een familielid aan de andere kant van de wereld en je horloge vertelt je of je nog gezond bent. Al deze ontwikkelingen van het digitale tijdperk worden mogelijk gemaakt door een toenemende hoeveelheid en variatie aan data. Daarnaast neemt ook de analysecapaciteit toe. Je kunt steeds verder en nauwkeuriger optimaliseren en voorspellen.

#2 Krijg overzicht over de keten

Met de vergaande globalisatie worden de ketens steeds langer en complexer. Ook binnen een organisatie is het niet gek als bij één proces meer dan 10 mensen betrokken zijn. Er is eigenlijk niemand meer die het volledige overzicht heeft en op dagbasis kan vertellen of het goed gaat of waar eventuele verstoringen ontstaan. Met slimme analyses krijg je direct overzicht over de gehele keten.

#3 Makkelijker overdraagbaar

Iets wat in je hoofd zit is lastig te delen. Door rapportages en dashboards te delen binnen de organisatie kan iedereen zien wat jij ziet. Werknemers worden real time geïnformeerd wanneer er iets fout dreigt te gaan. Daarnaast kan elke werknemer direct met zijn eigen werkzaamheden en optimalisaties aan de gang. Feitelijk geef je de werknemers zelf direct de handvatten om te sturen. Dat maakt het een stuk overdraagbaarder dan één persoon die verantwoordelijk is voor het proces en het bij moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het geven van de inzichten over leveranciers aan de afdeling inkoop.

#4 Verbeteringen betalen zich terug

Het is belangrijk om te zorgen dat de organisatie zo efficiënt mogelijk werkt. Door datagedreven te werken bespaar je op de korte en lange termijn geld en wordt je proces meer gestructureerd. Heb je bijvoorbeeld een webwinkel waarin je belooft dat klanten het pakket de volgende dag bestellen als ze voor 23:59 bestellen? Zorg dan dat je dat waar maakt. Als dat niet lukt, zal dat snel leiden tot klachten. Met data kun je achterhalen waarom het niet altijd lukt.

#5 Objectieve besluitvorming

Zoals al eerder te lezen was is een van de belangrijkste redenen van datagedreven werken het feit dat besluitvorming genomen kan worden op basis van feitelijk data. Dit maakt het makkelijker om de situatie in beeld te brengen en maatregelen door te voeren. Je bent daarmee veel minder afhankelijk van de meningen in de organisatie. 

Datagedreven werken is onmisbaar in 2021

Je kunt helaas niet van de ene op de andere dag datagedreven werken. Je moet eerst de wensen en aanwezige data in kaart brengen. Vervolgens moet je begrijpen hoe je ruwe data eenvoudig inzichtelijk kunt maken. Hier komt Business Intelligence Specialist (BI-Specialist) om de hoek kijken.

Een BI-Specialist zorgt ervoor dat er bruikbare inzicht komen op basis van de aanwezige data. Zij zijn als het ware de loodgieters van data. Zij zorgen ervoor dat jij elke dag de juiste inzichten krijgt waarop je kunt vertrouwen.

Huur een Business Intelligence Specialist in

Bij Het Digitale Brein bepaal ik aan de hand van het vraagstuk welke technologie en analyse het beste op het vraagstuk aansluit. De data kan zowel omgezet worden in visuele procesplaat als een eenvoudig af te lezen dashboard waar je informatie vindt in de vorm van grafieken en diagrammen. Ik werk volgens de volgende stappen:

  1. Allereerst bepaal ik de pijnpunten van de organisatie met behulp van een persoonlijk interview.
  2. Vervolgens worden deze pijnpunten in overleg met de klant op prioriteit ingedeeld.
  3. Op basis van data worden pijnpunten tastbaar gemaakt. Dat kan in een dashboard of een rapportage.
  4. Op basis van de inzichten worden mogelijke oplossingen geïnventariseerd en geprioriteerd. Vervolgens help ik bij het implementeren van de oplossingen waar nodig.
  5. Ik zorg ervoor dat de pijnpunten en processen 24/7 gemonitord worden. Wanneer er iets fout (dreigt) te gaan, krijgt de organisatie een melding.

Met behulp van Het Digitale Brein is datagedreven werken binnen handbereik. Samen kijken wij naar de beste manieren om jouw bedrijf te ontwikkelen op basis van keiharde cijfers. Door datagedreven te werken en te investeren in een BI-specialist werk je aan een efficiënte en proactieve toekomst. Neem nu contact op om erachter te komen hoe ik jouw organisatie kan helpen.

Blijf op de hoogte!

Vul hieronder je e-mailadres in! Je blijft dan op de hoogte van mijn laatste blogs.